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Case Summary
An FBA whose purpose is to determine whether

a student is a child with a disability and the nature and

extent of special education and related services he or

she needs is no different from a Part B evaluation for

purposes of prior written notice, OSEP informed an

anonymous writer. OSEP explained that a district

seeking or refusing to conduct an FBA must comply

with the IDEA's procedural safeguards outlined in 34

CFR 300.304 through 34 CFR 300.311 with respect

to evaluations, including notifying the parents within

a reasonable time before conducting the evaluation in

accordance with 34 CFR 300.503(a). Furthermore, the

notice must include an explanation of why the agency

proposes or refuses to conduct the FBA, and a

description of the data, including other assessments,

that the district is using as a basis for the proposed

evaluation. 34 CFR 300.503(b). However, citing

Letter to Christiansen, 48 IDELR 161 (OSEP 2007),

OSEP indicated that the need for a PWN does not

apply where the FBA is merely an effort to gauge or

improve behavior throughout the school, rather than

to address the behavioral needs of a specific child.

Full Text
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Dear [ ]:

This letter is in response to your correspondence

to the Office of Special Education Programs (OSEP)

of the Office of Special Education and Rehabilitative

Services (OSERS), U.S. Department of Education

(Department). I apologize for the delay in responding

to your letters.

You note that your correspondence is in response

to a conference call held with you and staff from both

OSEP and the Pennsylvania Department of

Education's (PDE's) Bureau of Special Education

(BSE) on March 23, 2011. We have reviewed your

correspondence, and would like to address the

principal questions raised during that call in light of

the applicable requirements of Part B of the

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA or

Part B). These questions and OSEP's responses are

provided below.

Question 1: Must the local educational agency

(LEA) provide prior written notice when proposing a

functional behavioral assessment (FBA)?

Answer: If a public agency conducts a functional

behavioral assessment (FBA) to assist in determining

whether an individual child is a child with a disability

and the nature and extent of the special education and

related services that the child needs, it is considered

an evaluation under Part B and the regulation at 34

CFR § 300.15. The FBA must be conducted in

accordance with the evaluation procedures in 34 CFR

§§ 300.304-300.311. Part B evaluations and

reevaluations are subject to the IDEA's notice

requirements in 34 CFR §§ 300.503-300.504, and

parental consent requirements in 34 CFR § 300.300.

Under 34 CFR § 300.503(a), whenever a public

agency proposes or refuses to initiate or change the

identification, evaluation, or educational placement of

a child with a disability or the provision of a free

appropriate public education (FAPE) to the child, that

agency must provide written notice to the parents of

that child within a reasonable time before such actions

occur. See also 34 CFR § 300.304(a). This prior

written notice must include, among other elements, a

description of the action proposed or refused by the

agency, an explanation of why the agency proposes or

refuses to take the action, and a description of each

evaluation procedure, assessment, record or report the

agency used as a basis for the proposed or refused

action. 34 CFR § 300.503(b)(1)-(2). Enclosed for
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your reference is a copy of OSEP's letter to

Christiansen dated February 9, 2007 regarding

functional behavioral assessments. As indicated in

that letter, [I]f the FBA is intended to assess the

effectiveness of behavioral interventions in the school

as a whole, the parental consent requirements in 34

CFR § 300.300(a) and (c) generally would not be

applicable to such an FBA because it would not be

focused on the educational and behavioral needs of an

individual child. If an FBA is used, for example, in

the context of positive behavior supports as a process

for understanding problem behaviors within the entire

school and to improve overall student behavior in the

school, it generally would not be considered an

evaluation that would require parental consent, unless

such consent is required from the parents of all

children in the school prior to conducting such an

evaluation. 34 CFR § 300.300(d)(1)(ii).

Question 2: When a child transfers from one

State to another, in the same school year, with an IEP,

if the receiving State decides an evaluation is needed,

is that evaluation an initial evaluation or a

reevaluation?

Answer: Under 34 CFR § 300.323(f), if a child

with a disability (who had an IEP that was in effect in

a previous public agency in another State) transfers to

a public agency in a new State, and enrolls in a new

school within the same school year, the new public

agency (in consultation with the parents) must

provide the child with FAPE (including services

comparable to those described in the child's IEP from

the previous public agency), until the new public

agency: (1) conducts an evaluation pursuant to 34

CFR §§ 300.304-300.306 (if determined to be

necessary by the new public agency); and (2)

develops, adopts, and implements a new IEP, if

appropriate, that meets the applicable requirements in

34 CFR §§ 300.320-300.324.

The Part B regulations do not address

specifically whether an evaluation is an initial

evaluation or a reevaluation if that evaluation takes

place after a public agency in a new State has begun

to provide services to the child comparable to the

services that the child received in the sending State.

However, the Department has taken the position that

the evaluation conducted by a new public agency in a

new State is an initial evaluation. See 71 FR 46682

(Aug. 14, 2006).

Question 3: Are issues related to program

appropriateness and FAPE subject to the State

Complaint Procedures at 34 CFR §§

300.151-300.153? Can complaints be filed on behalf

of more than one child?

Answer: State educational agencies (SEAs) must

ensure that State complaint procedures under 34 CFR

§§ 300.151-300.153 are available for resolving any

complaint that meets the requirements of 34 CFR §

300.153, including: (1) complaints that raise systemic

issues, and (2) individual child complaints. Thus, if a

parent chooses to file a State complaint under 34 CFR

§§ 300.151-300.153, instead of using mediation under

34 CFR § 300.506 or the due process procedures

under 34 CFR §§ 300.507 through 300.516, to resolve

disagreements with public agencies over any matter

relating to the identification, evaluation, or

educational placement of the child, or the provision of

FAPE to the child, the SEA must have procedures for

resolving that State complaint.

With regard to the second part of your question,

there is nothing in the Part B regulations that would

prohibit an organization or individual from filing a

State complaint that contains an allegation that a

public agency has violated a requirement of Part B or

the Part B regulations with respect to one or more

children. However, parental consent must be obtained

before an SEA may provide personally identifiable

information about a child to a non-parent complainant

as part of the complaint decision. See 34 CFR §

300.622(a).

Question 4: Under what circumstances would

session notes taken by an occupational therapist that

contain personally identifiable information about a

student and indicate educational performance meet

the criteria of an education record, as defined by the

IDEA?
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Answer: Under 34 CFR § 300.611(b), the term

education record means the type of records covered

under the definition of the term education records in

34 CFR Part 99 (the regulations implementing the

Family Educational Rights and Privacy Act of 1974,

20 U.S.C. 1232g (FERPA)), which is administered

within the Department by the Family Policy

Compliance Office (FPCO).

34 CFR § 99.3 defines the term education

records as those records that are: (1) directly related

to a student; and (2) maintained by an educational

agency or institution or by a party acting for the

agency or institution.

Exceptions to the term education record include

records that are kept in the sole possession of the

maker, are used only as a personal memory aid, and

are not accessible or revealed to any other person

except a temporary substitute for the maker of the

record. If notes by a therapist are revealed to any

other person, except a temporary substitute, for any

reason, those notes would no longer be in the sole

possession of the maker, and would therefore meet

the definition of education records.

Based on section 607(e) of the IDEA we are

informing you that our response is provided as

informal guidance and is not legally binding, but

represents an interpretation by the U.S. Department of

Education of the IDEA in the context of the specific

facts presented.

Thank you for sharing your concerns with OSEP.

If you have additional questions or concerns, please

contact Dr. Josiah Willey, OSEP's Part B State

Contact for Pennsylvania, at 202-245-7350.
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